A Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya az értékalapon folytatott preventív tevékenysége keretében bemutatta az oktatófilmeket, életútfilmeket, prezentációkat és interjúkötetet tartalmazó szemléletformáló, innovatív képzési csomagját a nappali képzés keretében rendvédelmi oktatást nyújtó képzési intézmények (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Körmendi és Miskolci Rendvédelmi Technikum, Rendőrségi Oktatási Kiképző Központ Rendőrképző Akadémia Adyligeti és Szegedi Járőrképző Tagozat) oktatói állománya számára.

A bemutató előadás megalapozta, hogy az intézmények oktatóinak támogatásával és velük szoros együttműködésben közvetlenül szólíthassuk meg a képzésben lévő „Z” generációs tisztjelölteket, tiszthelyetteseket és a szerződéses határvadászokat egyaránt. 

A 2024 januárjában a 10 hónapos képzésben résztvevő rendőri állománnyal megkezdett kis létszámú foglalkozások februárban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán folytatódtak. 2024. február 15-én a nappali képzésben résztvevő végzős, IV. évfolyamos rendőr tisztjelölteket szólítottuk meg. A foglalkozás alkalmával a képzési csomag egyik eleme, az ún. életút filmek kerültek feldolgozásra szemléletformálás keretében. A bemutatott filmrészletek, amelyek a korrupciós bűncselekmények miatt jelenleg börtönbüntetésüket töltő, egykori munkatársak beszámolóin alapulnak. 10 témakört átölelve dolgozzák fel az ún. korrupciós ívet, egy rossz döntésből kiindulva a végső következményig olyan élethelyzeteken keresztül, mint a belesodródás, a csoportnyomás, a felismerés, a felelősségvállalás, a stressz és az értékrend változás. 

A foglalkozás tematikája keretet ad annak, hogy erősítse a résztvevőkben azokat az értékeket, illetve fokozza azt a tudatosságot, ami majd a szolgálatuk során nap, mint nap védelmet jelent számukra a korrupciós kihívásokkal szemben.

A végzős évfolyam számára megtartott első foglalkozást további három követi majd heti rendszerességgel.