A Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya a társszervek közreműködésével a korrupció és az értékalapú magatartás jelenségéhez kapcsolódó témaköröket feldolgozó képzési csomagot állított össze. A csomag oktatófilmeket, életút filmeket, prezentációkat és interjúkötetet tartalmaz.

A 2020-2022 közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia intézkedési tervének keretén belül került sor az állami szervek integritásfejlesztési folyamatait támogató képzések, oktatások és kommunikációs célra felhasználható médiatartalmak új megközelítésű kidolgozására.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya tevékenysége során a kétpólusú megelőzés keretében egyre nagyobb teret kap az értékalapon megvalósuló preventív tevékenység. Ennek egyik fontos eleme a szemléletformálás.Az elkészült képzési csomag úttörő munka eredménye volt, amelynek bemutatására Pinczésné Kiss Klára r. ezredes intézményvezető asszony közreműködésével került sor. A bemutatón a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozat szegedi és adyligeti oktatói állománya vett részt.

A képzési csomag egyik új eleme az ún. életút filmek, amelyek a korrupciós bűncselekmények – anonim módon, jelenleg börtönbüntetésüket töltő – egykori munkatársak beszámolóin alapulnak. A filmek 10 témakört átölelve hívják fel a néző figyelmét egy-egy konkrét korrupciós bűncselekmény elkövetésén keresztül, úgy, mint rossz döntés, csoportnyomás, belesodródás, felismerés, parancsnoki felelősség, megélés. A filmekhez kapcsolódó interjúkötet tudományos magyarázatként szolgál, míg a prezentációk esetében (új felszerelők, állományban lévők, vezetők számára) szakértők (pszichológus, vezetőképző tréner, katonai ügyész, katonai bíró) megszólalásai nyújtanak segítséget a témakörök feldolgozásához.

A képzési csomag célja, hogy a pályakezdők számára olyan elkerülendő/követendő mintaként szolgáló eseteket mutasson be, amelyek során az egyén a saját felelősségét felismerve dönthet a korrupció ellen és védheti meg integritását, lelkiismeretét és becsületét munkája során.

Az augusztus 23-24-én megtartott bemutató előadás megalapozta azt, hogy – a Tagozat oktatóival szoros együttműködésben – közvetlenül szólíthassuk meg a jelenleg képzésben lévő tiszthelyetteseket és a szerződéses határvadászokat. Elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy a korrupció visszaszorítása tekintetében elérjük célunkat azáltal, hogy a képzésben lévőknek rendszeres, kis létszámú foglalkozások keretében erősítsük azon értékeit, illetve fokozzuk azon tudatosságukat, amelyek a szolgálat során nap, mint nap megvédheti őket a korrupciós cselekményekkel szemben.