A BBA-5.3.3/16-2020-00001 azonosítószámú „Antikorrupciós képzések kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyban” nevű európai uniós projekt keretében tartották azt a három napos képzést, melyen a területi szervek korrupciós bűncselekmények nyomozásával foglalkozó munkatársai vettek részt.

A 2022. november 8-10. között megtartott képzés első részében dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék professzora adott tájékoztatást a korrupciós rangsorok tudományos megbízhatóságának méréseiről. A nemzetközi vesztegetés fogalmából kiindulva a résztvevők konkrét külföldi ügyek gyakorlati tapasztalatait ismerhették meg a portugál Bűnügyi Rendőrség képviselője, Louis Ribeiro előadásában, illetve a nemzetközi vesztegetésről, valamint az OECD Vesztegetés elleni Munkacsoport működéséről dr. Varró Bálint, a Belügyminisztérium munkatársa beszélt. 

Dr. Homonnai János legfőbb ügyészségi ügyész bemutatta a nemzetközi együttműködés egyik leghatékonyabb eszközének, a közös nyomozócsoportok (Joint Investigation Team) felállításának és működésének előnyeit. A bejelentővédelmi aktualitásokat dr. Gulyás Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hivatalvezetője ismertette.

A képzés foglalkozott  még a sportkorrupció hazai aktualitásaival, erről dr. Rubicsek Norbert, a Foundation for Sport Integrity Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást. A résztvevők megismerkedhettek az online sportfogadások ellenőrzési mechanizmusával és kockázatelemzésével is, Berlinger Gábor oddsmester, a Szerencsejáték Zrt. munkatársa segítségével. A sportszövetségek integritás érdekében tett erőfeszítéseiről Kovács Péter integrity officer, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének munkatársa számolt be. 

A Központi Nyomozó Főügyészség sportkorrupcióval kapcsolatos eljárásokban megismert tapasztalatait dr. Angeli László, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze osztotta meg a résztvevőkkel.

A képzés harmadik részében a compliance rendszerek korrupciómegelőzésben betöltött szerepe kapott hangsúlyt. A belső védelmi vonalak és a csalásmegelőzési módszerek szerepéről a pénzügyi ágazatban dr. Korencsi Attila, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője beszélt. 

A Gazdasági Versenyhivatal által feltárt visszaélések korrupciós vonatkozásait dr. Péli-Bencze Márk irodavezető ismertette, majd a közbeszerzési szerződések teljesítésének ellenőrzéséről dr. Bakos Balázs, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetője tájékoztatott.

A rendezvényt a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési főosztályvezető-helyettese, dr. Szabóné dr. Gál Marianna r. alezredes előadása zárta „Korrupciómegelőzés a gyakorlatban” címmel.