Újabb ülést tartott az antikorrupciós munkacsoport pénteken a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. A civil szervezetekkel, többek között az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Intézet, a Civil Összefogás Fórum, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Joint Venture Szövetség, a K-Monitor Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, valamint az átlátszó.hu képviselőivel tartott újabb egyeztetésen a bejelentő védelem kérdéseiről egyeztettek.

Az antikorrupciós munkacsoport tavaly decemberben ült össze először. Célja, hogy a kormány antikorrupciós programjának megfelelő végrehajtása érdekében a lehető legáttekinthetőbb egyeztetési mechanizmust alakítsák ki minden érintett féllel, így a civil szervezetek képviselőivel is.

A rendszeres ülések lehetőséget biztosítanak a kormány és a civil szervezetek között konzultációra. A pénteki ülésen a közérdekű bejelentésekről, a bejelentők védelméről, annak jogi szabályozásáról egyeztettek. A KIM megvizsgálta a hatályos szabályozás felülvizsgálatára vonatkozó lehetőségeket, támaszkodva többek között a Transparency International Magyarország által készített háttéranyagokra, s elkészítette az új törvényi szabályozás koncepcióját.

A civil szervezetekkel való egyeztetést követően hamarosan megkezdődhet az előterjesztés közigazgatási egyeztetése. Fő cél, hogy olyan szabályozás szülessen, amely erősíti a felelős állampolgári magatartást, valamint a visszaélések hatékonyabb feltárását.

A kormány még tavaly márciusban fogadta el a Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programját, és az annak végrehajtásához szükséges intézkedésekről is határozott. Ez jelentős lépés a korrupció elleni küzdelemben, hiszen a rendszerváltás óta nem volt ilyen jellegű kormányzati szintű program.

A cél, hogy olyan közszféra jöjjön létre, amely a korrupció jelenségét felismeri, azt elítéli és elhárítja. Ezáltal olyan etikai értékek szilárdulnak meg, amelyek révén a közigazgatás és a közigazgatási közszolgáltatások egyfajta mintát tudnak adni a gazdasági szférának, és így közvetve képesek a gazdasági korrupciót is csökkenteni.

Az állami szerveknél érvényesítendő etikai irányelveket tartalmazó Zöld Könyv tervezete elkészült, s hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsájtják. Az összehangolt etikai szabályozás elősegítése érdekében a Zöld Könyv lesz az, amelynek iránymutatásai alapján a közszolgálati hivatásrendi köztestületek, illetve a költségvetési szervek saját szervezetükre szabva készíthetik el saját hivatásrendi, illetve szervezeti etikai kódexüket.


(KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Sajtó Főosztály)