2022. október közepén ért véget az „Antikorrupciós képzések kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyában” elnevezésű európai uniós projekt keretein belül szervezett képzéssorozat a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya koordinálásában. A képzésen közel 160 nyomozó ügyész vett részt.

A 7 héten át tartó képzés a nyomozó ügyészek gyakorlati ismereteinek bővítését, fejlesztését célozta, két komplex jogesetet feldolgozva ismerkedhettek meg a leplezett eszközök alkalmazásával, illetve az így nyert adatok feldolgozásával. A gyakorlatközpontú képzés kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a rendvédelmi szervek titkos információgyűjtése során alkalmazott új, innovatív eszközök széles tárába, továbbá olyan új eljárási módokat és lehetőségeket ismerjenek meg, amelyek a korrupciós bűncselekmények eredményes felderítését támogatják.

Ugyancsak a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya szervezésében – szintén európai uniós projekt keretein belül – egy újabb antikorrupciós képzéssorozat indult el október második hetében, amely a korrupciós bűncselekmények hatékony felderítésével kapcsolatos ismeretek és kompetenciák fejlesztését célozza, valamint segíti a szervek közötti hatékony együttműködést. A Legfőbb Ügyészség, a Kúria, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság közreműködésével összesen négy alkalommal, közel 130 rendvédelmi és igazságügyi szakember vesz részt. A felderítő, nyomozó, ügyész és bíró munkatársak túl vannak az első interaktív szakmai napon, ahol egy virtuális nyomozásban vettek részt. A nyomozást moderátor segítségével egy négyfős szakmai team vezette.