A Nemzeti Védelmi Szolgálat szervezte 2022. szeptember 20-án az Európai Unió által a Belső Biztonsági Alap keretein belül meghirdetett 2 éves időtartamú projekt soron következő eseményét, mely az „Antikorrupciós képzések kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyában” nevű szakmai képzéssorozat része.

A képzésen a rendőrség száz gazdaságvédelmi szakterületen dolgozó munkatársa vett részt. A rendezvény a sportmanipuláció, és az azzal összefüggésben felmerülő korrupciós bűncselekmények témakörét dolgozta fel, hazai és nemzetközi szakértők közreműködésével.

A képzésen a CSCF Sport Integrity Group Alapítvány, az ügyészség, a portugál bűnügyi rendőrség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, valamint a Szerencsejáték Zrt. vezető képviselői, szakemberei adtak tájékoztatást a sportmanipuláció, valamint annak a sportra, az esportra és az ezekhez kötődő fogadásokat érintő kérdésekre gyakorolt hatásairól.

A nemzetközi eseményt megnyitó dr. Váradi Piroska rendőr ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a sportmanipuláció egy viszonylag új jelenség a rendvédelem és az igazságügy világában, a bűnüldöző és igazságügyi szervek az utóbbi fél évtizedben kezdték nemzeti, regionális és nemzetközi szinten felismerni a sport és a szervezett bűnözői csoportok közötti összefonódást. 

A külföldi szakértők közül dr. Rubicsek Norbert, a CSCF Sport Integrity Group Alapítvány igazgatója, Alban Zohn, az Alapítvány szakértő munkatársa, továbbá Luis Ribeiro, a portugál bűnügyi rendőrség korrupcióbűnözés elleni szakterületi koordinátora tartott előadást. A sportmanipuláció hazai aktualitásait, a jelenlegi trendeket Berlinger Gábor, a Szerencsejáték Zrt. szakértője, valamint Kovács Péter, a Magyar Kosárlabda Szövetség sportbiztonsági vezetője ismertette.