Panasztétel, közérdekű bejelentés

Közérdekű bejelentés, valamint panasz fogalma:

A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat. 

A panasz olyan kérelem, amely egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányul, és elintézése nem tartozik más eljárás hatálya alá. A panasz javaslatot is tartalmazhat. 

Ha a panaszt vagy a közérdekű bejelentést nem a megfelelő szervhez tették meg, a panaszt vagy a közérdekű bejelentést a beérkezéstől számított nyolc napon belül az eljárásra jogosult szervhez átirányítják.

Részletesebb információkért kattintson ide.

Bármilyen közérdekű bejelentést, panaszt tehet a tárgykörben illetékes szervnél, illetve bármely intézménynél, közintézménynél, ahol sérelem érte.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elérhetőségei:

Postai úton: 1387 Budapest Pf. 40.

Telefonon: (06-1) 475-7100

E-mailben: yIiPB6M2cT1ccGFuYXN6QGFqYmguaHU= 

Személyesen az AJBH Panaszirodában: Budapest V., Nádor utca 22. szám

Közérdekű bejelentést tehet védett elektronikus rendszerén:

- az ügyfélkapun keresztül: https://www.ajbh.hu/ugyinditas_tajekoztato

- vagy az ügyfélkapu mellőzésével: https://www.ajbh.hu/kozerdeku-bejelentes-ugyfelkapu_nelkul

A magyar közigazgatásban a korrupció elleni küzdelem egyik fontos szerve a rendőrség részét képező belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szerv, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (rövidítése: NVSZ). Az NVSZ mindenkori célja az eredményes, hatékony fellépés a korrupció, a hivatali jogsértések, a szervezett bűnözés ellen. 

Az NVSZ kizárólagos hatáskörrel végzi a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat, a megbízhatósági vizsgálatokat, a kifogástalan életvitel ellenőrzést, továbbá közreműködik a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatokban. Kiemelt hangsúlyt helyez a védelmi funkció érvényre juttatására, hogy biztosítsa a hozzá tartozó szervek, tisztességes munkatársak védettségét a bűnelkövetők „támadásaival”, fenyegető, megfélemlítő fellépéseivel, illetve befolyásoló magatartásával szemben. 

Korrupció (hivatali jogsértések, visszaélések) észlelése, gyanúja esetén közérdekű bejelentést, panaszt az NVSZ-nél az alábbi elérhetőségeken tehet:

Nemzeti Védelmi Szolgálat

Postai úton: 1391 Budapest, Pf.: 239. levélcímen

Ingyenesen zöld számán: (06-80) 200-974

E-mailben: mnXsfXfbSnoExjM22TbnZzekBudnN6Lmh1

http://nvsz.hu/kapcsolat-panaszok-kozerdeku-bejelentesek-megtetele

Menü

Főoldal

Navigáció