Panasztétel, közérdekű/visszaélés bejelentés

2023. évi XXV. törvény A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról 

[letöltés]

Közérdekű/visszaélés bejelentés, panasztétel

A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.

A panasz olyan kérelem, amely egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányul, és elintézése nem tartozik más – így különösen bírósági, közigazgatási – eljárás hatálya alá. A panasz javaslatot is tartalmazhat.

Panasszal és közérdekű bejelentéssel bárki fordulhat az eljárásra jogosult szervhez. Ha a panaszt vagy a közérdekű bejelentést nem a megfelelő szervhez tették meg, a panaszt vagy a közérdekű bejelentést a beérkezéstől számított nyolc napon belül az eljárásra jogosult szervhez átirányítják. Az áttételről a panaszost vagy a közérdekű bejelentőt az áttétellel egyidejűleg értesítik.

Részletesebb információkért kérjük, kattintson ide

Amennyiben az alapvető jogok biztosához, továbbá a biztosnak a jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyetteséhez, vagy a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyetteséhez kíván panaszt benyújtani, beadványát az alább felsorolt címekre küldheti meg

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (a továbbiakban: AJBH)

Postacím:                  1387 Budapest Pf. 40.
Telefon:                      (06-1) 475-7100
E-mail cím:                ODBa4RJT2cGFuYXN6QGFqYmguaHU=
AJBH Panasziroda:  1055 Budapest V., Falk Miksa u. 9-11.
                                  (előzetes bejelentkezést követően)
Web:                          www.ajbh.hu

A beadvány megelőzően részletesebb információkért kérjük, kattintson ide

Visszaélés bejelentés

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény alapján, közérdekű bejelentést 2014. január 1-jétől és visszaélés bejelentést 2023. július 24-től az alapvető jogok biztosa által üzemeletetett védett elektronikus rendszerben is meg lehet tenni.

Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe bárki tehet bejelentést, jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre, mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információ birtokában.

A közérdekű/visszaélés bejelentés benyújtásának módja:

Elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül, vagy annak mellőzésével egyaránt):                       a www.ajbh.hu honlapon, az Ügyindítás, valamint                                             az Ügyintézés  menüpontok alatt
Telefonon:                       (06-80) 215-000 ingyenesen hívható zöldszámon /                                           (06-1) 475-7100 telefonszámon
AJBH Panasziroda:        1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11.
                                       (előzetes bejelentkezést követően)

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (a továbbiakban NVSZ) 2011-es fennállása óta törvényben meghatározott kiemelt feladata a korrupció elleni harcban való közreműködés, a szervezett bűnözői körök rendvédelmi szerveken belüli térnyerésének megakadályozása, a magas szintű felderítő tevékenység, illetve a védelmi funkció. Az NVSZ tevékenysége során kiemelt hangsúlyt helyez a hivatali jogsértések elleni hatékony fellépésre.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat nem működtet panaszirodát, nincs ügyfélfogadás, így személyes bejelentések megtételére nincs lehetőség. Beadványaikat alábbi elérhetőségeinken várjuk:

Nemzeti Védelmi Szolgálat.
Postacím:   1391 Pf.: 239.
Telefon:      (06-80) 200-974 ingyenesen hívható zöldszám / (06-1) 433-9722
E-mail cím: HxNdDvjBiHEihA8TMGzUTzTbnZzekBudnN6Lmh1 
Web:           http://www.nvsz.hu 


Menü

Főoldal

Navigáció