Legjobb gyakorlatok a szervezeti integritás fejlesztésben

Publikálva: 2022. október 7.

A Kormány a 1328/2020. (VI. 19.) számú határozatával fogadta el a 2020-2022 közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát, és az ahhoz kapcsolódó intézkedési tervet.

A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia intézkedési tervének 12. pontja alapján a korrupció elleni közös nyilatkozatot aláíró szervek képviselői megvizsgálják, hogy milyen lehetőségek nyílnak a belső képzésekkel kapcsolatos további együttműködésre, a belső minőségfejlesztési törekvések jó gyakorlatainak kölcsönös megosztására, továbbá az integritási, biztonsági, valamint ehhez kapcsolódó egyéb, például adatvédelmi, beszerzési tudatosságot fejlesztő tevékenységek összehangolására és a közszféra minél szélesebb körének tájékoztatása érdekében.

A feladat végrehajtására létrehozott munkacsoport a Nemzeti Védelmi Szolgálat irányítása és koordinációjával működik. A munkacsoportban részt vevő szervezetek  – az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank, az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal – vezető munkatársai 2022. október 5-én Budapesten tartották meg az éves beszámolójukat, megosztva a tapasztalatokat. 

A munkacsoport szakértői és a meghívott előadók műhelymunka keretében keresték a választ olyan kérdésekre, mint az integritásfejlesztési folyamatok iránya, a belső fejlesztő programok, képzések szerepe a szervezeti integritásban, a szervezetek közötti tudásmegosztás és a holisztikus gondolkodás a közigazgatás integritás fejlesztésében. 

A workshopon bemutatták dr. Korencsi Attila, a Magyar Nemzeti Bank Compliance Főosztály vezetője „Értékrend és intézményi kultúra” - a jegybanki etikai és compliance stratégia tanulmányát. A Közbeszerzési Hatóságot képviselve dr. Bíró Bernadett mutatta be a szervezet eredményeit, valamint Solymosi Krisztina, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Szervezetfejlesztési és Tréningszervezési Főosztály vezetője e „Generációk a munkahelyen” címmel tartott előadást, mely a Z generáció felmerülő jellegzetességeire, és azok hatásaira helyezte a hangsúlyt.

Menü

Főoldal

Navigáció