Korrupciómegelőzés az e-közigazgatási fejlesztésekben

Publikálva: 2022. július 18.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító jelű, “Kapacitásfejlesztés és szemléletformálás a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” kiemelt projekt keretében szakmai napot szervezett az államigazgatási szervek integritás tanácsadói részére 2022. július 13-án és 2022. július 14-én Budapesten.

A rendezvényen a Nemzeti Védelmi Szolgálat főosztályvezetője, dr. Váradi Piroska r. ezredes adott tájékoztatást a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia kereteiről és megvalósításának fázisairól, kiemelve azokat a kapcsolódási pontokat, ahol az egyes államigazgatási szervek aktívan képesek hozzájárulni a célkitűzések megvalósításához, illetve kamatoztatni tudják annak korábbi eredményeit munkájuk során.

A szakmai nap több mint száz résztvevője a témában jártas gyakorlatorientált szakértők segítségével vizsgálta, hogyan segítheti a Belügyminisztériumban kifejlesztett automatikus közigazgatási döntéstámogató rendszer a szervezetek integritását, hogyan tehetik hatékonyabbá, olcsóbbá eljárási folyamataikat, így csökkentve a korrupciós kockázatokat is.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától érkezett szakértő bemutatta a közérdekű bejelentések védett elektronikus rendszerének közel évtizedes tapasztalatait. Az integritás tanácsadók a demonstrált ügyeken keresztül megismerkedhettek a biztosi hivatal eljárásaival, gyakorlatával, információt gyűjthettek munkájuk hatékony elvégzéséhez.

A tanácsadók a jó gyakorlatok révén megismerhették, hogyan ösztönözhetik munkatársaikat arra, hogy informatikai eszközeiket tudatosan használják, és azokat ne tegyék ki különböző informatikai biztonsági kockázatoknak.

Menü

Főoldal

Navigáció