9. OECD Globális Korrupcióellenes és Integritási Fórum

Publikálva: 2021. április 12.

Az OECD 9. alkalommal rendezte meg a Globális Korrupcióellenes és Integritási Fórumát, melyen a résztvevők a Covid-19 szempontjából is vizsgálták az új integritási kockázatokat, kihívásokat és az ezekből adódó lehetőségeket.

Az online fórumot Angel Gurría, OECD főtitkár nyitotta meg, azon pedig több kormányzat képviselője, az üzleti szféra vezetői, szakpolitika alkotók, korrupcióellenes szakértők és a civil szféra tagjai vettek részt. A több napos rendezvényen napirendre került az átláthatóbb vízkormányzás, a közszféra integritását segítő eszközkészlet kiadása, a bányászati szektor vesztegetési és korrupciós kockázatai, de témaként szerepelt az integritási és korrupciós kockázat a Covid-19 válság alatt és azon túl, valamint az üzleti integritási kerekasztal és a közbeszerzések során tapasztalt korrupció is. 

A fórum keretében indították útnak az OECD Közszféra Integritás Eszköztárat (Public Integrity Toolkit), mely egy online felületen keresztül hozzáférhetővé teszi az integritás fejlesztésére eddig létrehozott digitális eszközöket és erőforrásokat, így segítve a politikai döntéshozókat és a gyakorlati szakembereket a napi kihívások kezelésében. 

A Toolkit az alábbi linken érhető el: http://www.oecd.org/governance/ethics/public-integrity-toolkit.htm

A fórum keretében mutatták be az OECD Közszféra Integritás Indikátorokat (Public Integrity Indicators) is. A közszféra integritásának mérése régóta kihívást jelent, ezért az OECD kidolgozta az új közszféra integritási mutatóit. Ez az első alkalom, hogy az OECD-tagországok megállapodtak olyan standard indikátorokban, amelyek azt hivatottak mérni, hogy a tagállamok hogyan teljesítenek az integritás területén.

Menü

Főoldal

Navigáció