Pilot program keretében vette kezdetét a Nemzeti Védelmi Szolgálat értékalapú magatartás jelenségéhez kapcsolódó témaköröket feldolgozó első szemléletformáló foglalkozása, amit a 10 hónapos rendőrjárőr képzésben résztvevő pályakezdők számára rendeztek meg a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Adyligeti Rendőrképző Akadémián 2024. január 16-án.

A foglalkozás során 10 témakört átölelő életút filmeket dolgoztak fel, amelyek korrupciós bűncselekmények miatt jelenleg börtönbüntetésüket töltő egykori munkatársak beszámolóin alapulnak. A filmek egy-egy konkrét korrupciós bűncselekmény elkövetésén keresztül hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy milyen következményekkel járhat egy rossz döntés. A kis létszámú foglalkozás célja, hogy a még rendvédelmi képzésben lévő pályakezdők számára olyan elkerülendő, illetve követendő mintaként szolgáló eseteket dolgozzon fel, amelyek elősegítik az egyéni és szervezeti értékek megerősítését, illetve felhívják a figyelmet a korrupció jelenségének veszélyeire, és amely támogatást nyújt a felelősségvállalás, tudatosság, és döntési képesség formálásában és alakításában megvédve ezzel integritásukat, lelkiismeretüket és becsületüket a munkájuk során.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat hosszútávú célja, hogy rendszeres, kis létszámú foglalkozásokon erősítse a korrupciós kihívásokkal szemben védelmet jelentő értékeket és tudatosságot.